Jimmy och 40.30 löser de krångligaste jobben

När det är trångt, krångligt och andra säger att det är omöjligt… Då får Jimmy Vesterberg ta hand om uppgiften. Hans verktyg är en Roto från Merlo och Hüllert, som lyfter 4 ton och har lyfthöjd på 30 meter.

Jimmy är en av tre i företaget Stefans Krantransporter i Nykvarn några mil från Södertälje. Jimmys pappa Stefan och morbror Anders kör varsina kranbilar medan Jimmy kör Merlon. – Var och en av oss arbetar självständigt och jag är den som kör teleskoplastaren. För Stefans Krantransporter är den nuvarande 40.30-maskinen den andra teleskoplastaren man satsat på. Men det är företagets första Merlo.

Jag är nöjd att vi bytte till Merlo.

Det är en smidig maskin med bra sikt och med oändliga användningsmöjligheter, säger Jimmy.

Företaget är anslutet till Foria i Södertälje och det är där som Jimmy och hans Merlo fått omdömet att kunna lösa uppgifter som ingen annan vill ta sig an – och som få klarar av.

– De flesta jobb jag kallas till handlar om materialhantering på byggarbetsplatser. Det blir mycket takjobb. Men jag är också med vid fällning av besvärliga träd, berättar han. Och så är det alla de där tillfällena då det handlar om besvärliga och omöjliga lyft av de mest oväntade saker.

– Jag har aldrig varit med om att lyfta ut pianon genom fönster, skrattar han. Men stora kopiatorer blir det ibland! Då används kranarm och sedan gäller det att fixa och trixa så det som ska ut eller in, genom fönster eller dörrar, tas om hand på ett bra sätt och att allt slutar lyckligt. – Ofta kan det vara på millimetern att det går, säger Jimmy och räknar upp sin redskapslista.

JIMMYS REDSKAPSLISTA:

  • Gafflar
  • Kranarm
  • Vinscharm
  • Materialskopa
  • Gripskopa
  • Timmergrip
  • Grip med såg
Dela denna artikel: