Vätterbygdens särprägel ger företaget styrka

Om man ber Tomas Molin peka ut styrkorna hos sitt företag, så nämner han personalen, de välskötta maskinerna och ett målmedvetet tänkande kring företagets identitet.

Tomas Molin driver Vätterbygdens Kran AB tillsammans med sin bror Krister Molin. Ett familjeföretag som startades på 1970- talet av deras far Sigge Molin, som ännu idag engagerar sig i driften. – Vi är 17 anställda och maskinparken består av tio mobilkranar och fyra Merlo teleskoplastare, berättar Tomas. Verksamhetsområdet är huvudsakligen Jönköping med omgivande städer.

Ursprungligen har man arbetat med bara mobilkranar. Men för 3-4 år sedan togs beslutet att utöka med teleskoplastare och idag är fyra Merlo i drift. – Tidigare fanns ibland en skepsis mot teleskoplastare. Det har vänt, våra fyra Merlo har jobb hela tiden. Uthyrningen sker alltid med förare. Det gör att alla maskiner – mobilkranar och teleskoplastare – normalt sett är knutna till sina ordinarie maskinförare. Vinsten med det är välskötta maskiner med vana maskinförare och därmed kvalitet på det utförda arbetet. – Vi har namn om oss att hålla ordning och reda och komma med bra maskiner som är rena och snygga, säger Tomas.

Jobb hela tiden

Detta goda rykte är en viktig del i den särsprägel man vill att Vätterbygdens Kran AB ska ha. – Dessutom har vi bestämt att alla maskiner ska lackeras i vår profilfärg, som är gult. Så våra Merlo, liksom våra mobilkranar är gula och klarlackade. Eftersom maskinerna sköts bra och är rena ser de alltid nya ut, vilket förstärker det faktum att vi tillhandahåller bra maskiner med duktig personal, förklarar han. – Mest stolt är jag för den personal vi har. Det är bra gubbar som jag trivs med och allt fungerar jättebra.

Av de fyra Merlomaskinerna är tre ROTO. En 40.30 MCSS och två stycken 40.26 MCSS. Den fjärde Merlon är en stel 40.17. Men senaste investeringen är en mobil tornkran från Liebherr med 60 meters lyfthöjd, en MK 88, som därmed blir den första mobila tornkranen i företagets maskinpark. – Kombinationen med mobilkranar och teleskoplastare är rätt. Antingen är teleskoplastarna i arbete på egen hand, eller så fungerar de som servicemaskiner på de platser där de stora mobilkranarna arbetar.

FAKTA VÄTTERBYGDENS KRAN AB
Vätterbygdens kran AB har över 40 års erfarenhet av mobilkranstjänster. Uppdragen spänner från montering av byggmoduler, flytt av hus, montering av broar, komplicerade industrimontage till lyft av taktegel, nedtagning av svåra träd och lyftservice till företag och kommuner. Företaget har tio moderna mobilkranar och fyra teleskoplastare. Depåer finns i Jönköping och Eksjö. Kranar och maskiner är utrustade med senaste teknik och radiostyrning. Personalen har mångårig erfarenhet och går kontinuerligt de utbildningar som krävs.

Detta är ROTO
Merlo har ett mycket brett modellprogram. Av alla modeller är ROTO-maskinerna störst. Merlo ROTO-maskinerna har maskinens överdel på svängkrans, så att maskinen är runtomsvängande. ROTO passar för både mobilt och stationärt arbete, vilket gör maskinen mycket flexibel. Beroende på modell har ROTO en lyfthöjd på mellan 10 och 30 meter och lyftkapacitet upp till 5 ton. Alla ROTO har en transporthastighet på 40 km/timmen. Flera ROTO-modeller kan beställas med kombinerad diesel- och eldrift.

Dela denna artikel: