Merlo en affärsidé som hållit i 23 år – hittills

När Alingsås Trucktjänst satsade på teleskoplastare 1995 var maskinens mångsidiga förmågor själva affärsidén. Konceptet håller fortfarande. Företagets nya ägare kör vidare, nu med fyra Merlo i maskinparken.

Det är snart 23 år sedan Alingsås Trucktjänst skaffade den första teleskoplastaren från Merlo. Dåvarande ägaren Bengt Karlsson såg maskinens möjligheter, vågade satsa och allt blev en framgång. Bengt är fortfarande med i verksamheten. Men eftersom han snart blir pensionär har han sålt företaget till Mattias Löfman, som fortsätter med den framgångsrika strategin.

– Jag körde främst grävmaskin tidigare, men hade även skaffat en begagnad Merlo. Så när jag fick möjligheten att överta Alingsås Trucktjänst kändes det som rätt väg att gå, berättar Mattias. Nu äger han företaget och dess fem maskiner, varav fyra är Merlo i olika storlekar. – Jag förvaltar verksamheten vidare genom att erbjuda teleskoplastare för alla slags uppgifter som uppstår i en stad som Alingsås. – Det känns väldigt bra för mig att Bengt fortfarande är med i verksamheten, samtidigt som han har fått möjligheten att få vara lite ledig. – I Alingsås är korta uppdrag väldigt väl inarbetade. Kunderna ringer när de behöver hjälp med lastning, lossning, lyfthjälp på byggen, snöröjning och annat, och betalar för varje uppdrag. Här blir det inte särskilt många långdragna körningar, berättar han. Men samma arbetsplats kan komma ifråga regelbundet. Så är det till exempel i närheten av Alströmerskolan. Där bygger Skanska sjuvåningshus och har en inarbetad rutin med inlastning av byggmaterial en gång i veckan.

Då lossar Alingsås Trucktjänst byggmaterial från lastbilar och lyfter sedan in materialet i huskropparna – ett återkommande uppdrag som innebär en just-in-time-hantering av materialflödet. Materialet kommer på plats i rätt tid utan att utsättas för väder och vind. Under arbetet står en Merlo Roto uppställd för lyften in i huskroppen, medan en Merlo 38.10 lossar materialet och kör fram det till Roto-maskinen.

Med fyra Merlo kan Mattias alltid erbjuda rätt storlek och kapacitet på maskinresurserna. Två äldre Merlo med 13 meters räckvidd, en ny med tio meters räckvidd och lyftkapacitet på 3800 kilo kombineras med en runtomsvängande och kraftfull Merlo Roto 40.30. Den har en lyftkapacitet på fyra ton och lyfthöjd på 30 meter. – Tillsammans med redskap som kranarmar, vajerspel, klämaggregat, gafflar, skopor, svängbara personkorgar och annat kan vi göra det mesta som efterfrågas. Med Merlo är ingenting omöjligt, tycker Mattias Löfman.

0280
0266
Dela denna artikel: